cube HOUSE | Κατοικία στην Κηφισιά

 


Το Cube House βρίσκεται στην Κηφισιά, με θέα στραμμένη προς την Πάρνηθα. Η έντονη κλίση του οικοπέδου, καθώς και η τοπογραφία της περιοχής, οδηγούν στην καθ’ ύψος ανάπτυξη της κατοικίας, ώστε να επιτευχθούν οι θεάσεις προς την πόλη. Σκοπός του σχεδιασμού είναι η δημιουργία χώρων κατοίκησης πολλαπλών ποιοτήτων που αποτελούν μέρος ενός ξεκάθαρου και αυστηρού όγκου. Ο σχεδιασμός ξεκινάει από ένα απόλυτο τετράγωνο 10×10 μέτρων, που διαιρείται σε τέσσερα τεταρτημόρια, δίνοντας την δυνατότητα για μία ευέλικτη διαχείριση των χώρων. Η ζώνη κινήσεων ορίζεται στον πυρήνα της κατοικίας, ενώ οι υπόλοιποι χώροι τοποθετούνται περιμετρικά. Εξωτερικά αποτελεί μία μονολιθική κατασκευή, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη απομόνωση από την πόλη. Στο εσωτερικό οι χώροι διημέρευσης (καθιστικό, κουζίνα, καθημερινό, χώρος αναψυχής) εξελίσσονται σε 4 διαφορετικά επίπεδα, προσφέροντας εναλλαγή στις κινήσεις και στον τρόπο κατοίκησης, χωρίς να διακόπτεται η μεταξύ τους οπτική επαφή και  λειτουργική συνέχεια, ενώ ταυτόχρονα στρέφονται προς την θέα της πόλης, του βουνού και του διαμορφωμένου εξωτερικού κήπου. Στην κορυφή του όγκου δημιουργείται ένα φυτεμένο δώμα με πισίνα, ως αποσπασμένη συνέχεια του κήπου της κατοικίας.

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: ACRM Design Team

Ομάδα Μελέτης: Γιώργος Παπάζογλου, Κέλλυ Βίδρου

Τοποθεσία: Κηφισιά

Επιφάνεια: 200m2

3D Visualization: ACRM Design Team

Έτος Μελέτης: 2017