Κατοικία στου Παπάγου

 


Σε ένα σχεδόν επίπεδο οικόπεδο στην περιοχή του Παπάγου, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μια κατοικία 240m2, ώστε να ανταποκρίνεται στις αισθητικές και λειτουργικές ανάγκες των κατοίκων της. Μορφολογικά, ο σχεδιασμός επανεξετάζει τα στοιχεία της κλασσικής αρχιτεκτονικής, μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης αισθητικής και της υψηλής τεχνολογίας κατασκευής. Μέσα από τη σύνδεση αυτή αναδύεται ένα αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα κομψό και διαχρονικό με έμφαση στην άνετη διαβίωση καθώς και την καθαρότητα και τη σαφήνεια της αρχιτεκτονικής γλώσσας.

Λειτουργικά, η κατοικία έχει οργανωθεί σε τρεις ζώνες, ανάλογα με τον βαθμό ιδιωτικότητας. Η ιδιωτική ζώνη, που περιλαμβάνει τους χώρους ύπνου, τους χώρους προσωπικής ενασχόλησης καθώς και ένα πρόχειρο καθιστικό, που αποτελεί έναν ενδιάμεσο χώρο, μεταβατικό προς την δεύτερη ζώνη, την ζώνη διημέρευσης. Εκεί συναντώνται οι κοινόχρηστοι χώροι της κατοικίας, η κουζίνα, το καθημερινό, η βιβλιοθήκη, το ηλιοστάσιο και αποτελεί τον βασικό λειτουργικό χώρο της οικογένειας. Τέλος, υπάρχει η τρίτη ζώνη, η πλέον «δημόσια» που αποτελείται από τους χώρους υποδοχής των επισκεπτών, το καθιστικό και την τραπεζαρία. Αυτή η ζώνη είναι σχεδιασμένη και χωροθετημένη μέσα στην κατοικία, με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρεί ένα μεγάλο βαθμό απομόνωσης από το υπόλοιπο σπίτι, χωρίς να θίγεται η ιδιωτικότητα των υπόλοιπων, πιο προσωπικών χώρων.

Η κατασκευή της κατοικίας είναι σύμμικτη με πλήρωση από ξηρά δόμηση. Με αυτό τον τρόπο κατασκευής που επιλέχθηκε, δημιουργήθηκε μια κατοικία με ελάχιστες καταναλώσεις (ενεργειακής κλάσης Α+), με άψογο φινίρισμα και ελάχιστο χρόνο κατασκευής (το έργο ολοκληρώθηκε σε 6 μήνες: Ιούλιος 2015 – Δεκέμβριος 2015).

Το interior design και η επιμέλεια της διακόσμησης των χώρων έγινε από την Clemence Pavgelos και τον Yiorgos Fiorentzis.

Φωτογράφiση: Βαγγέλης Πατεράκης